Over Krenkelaars

Een eigenwijs appeltje!

Over Krenkelaars

Het woord Krenkelaar werd opgetekend uit de Leidse volksmond door Beets in 1916. Een sprankelende term die precies aangeeft wat de oorsprong is van het fruit dat we gebruiken voor onze producten: 'gekrenkt' ofwel 'niet volkomen gaaf fruit'. Supermarkten zijn steeds kritischer geworden op het fruit dat zij in het schap willen leggen, alleen de mooiste appels komen in de winkel. 

 

Maar iedere appel is een prachtig natuurproduct, soms wat anders gevormd, soms met een plekje of een vlekje. 
Een Krenkelaar is eigenlijk een eigenwijs appeltje, gewoon zichzelf en perfect op smaak. Zonde toch als we daar geen gebruik van zouden maken? In de Betuwe maken we van deze krenkelaars heerlijke appelciders en andere producten. Niets mis mee!

 

In juni 2018 heeft Frits Spits, van radioprogramma De Taalstaat, het woord Krenkelaar als Vergeetwoord benoemd. De Fruitmotor heeft plechtig beloofd goed voor het Vergeetwoord te zorgen en het weer veelvuldig te gaan gebruiken. Doe jij mee?

Adoptiebewijs Krenkelaar

We delen onze activiteiten, foto's en filmpjes ook op onze social media kanalen. Praat en kijk je mee? 

            

Blijf op de hoogte. Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang updates over nieuwe producten, bijeenkomsten en nog veel meer. Jouw informatie wordt niet gedeeld met derden en je kunt je uitschrijven wanneer je maar wil.