Onze fruittelers

Herinvesteren in de natuur.

Onze fruittelers

Samen met fruittelers in Rivierenland werken we aan een economie zonder afval en uitval. We verwaarden het zogenaamde industriefruit door dit in de regio te verwerken en de producten in coöperatief verband te verkopen. Dat levert innovatieve, eerlijke en lekkere streekproducten op, waarmee we onze regio op economisch, sociaal en ecologisch vlak versterken.

Een aantal innovatieve Betuwse telers doet met ons mee. Zij leveren het fruit aan dat de winkelier niet geschikt vindt om in de winkel te leggen. De extra inkomsten die de streekproducten opleveren, herinvesteren we in hun bedrijf. Zij verbeteren de biodiversiteit door bijenbosjes en bloemranden aan te leggen, zorgen voor een gezonde bodem en schoner slootwater. Zo zoeken we gezamenlijk een weg naar een circulaire fruitteelt. Daar wordt onze regio duurzamer, schoner, mooier en veelzijdiger van. En daar hebben we allemaal baat bij!

Op de foto vlnr: Wilfred van Driel (fruitteler in Geldermalsen), Henri Holster, Bert den Haan (fruitteler in Kerk-Avezaath), Hilde  Engels.

Bezoek van de Koning

De eerste ketencoöperatie van Nederland: van telers tot en met consument

De Fruitmotor heeft er voor gekozen om een ketencoöperatie op te richten. Dat betekent dat alle ketenpartners -van telers, verwerkers, verkooppartners tot consument- lid kunnen worden van de coöperatie en daarin een stem krijgen. Net als maatschappelijke organisaties en bedrijven. Zo creëren we een eerlijk speelveld, waarin de hele keten wordt geoptimaliseerd in plaats van dat elke partij bezig is om zijn eigen positie te maximaliseren. Het gevolg is dat we een eerlijk gesprek hebben over welke waarden we belangrijk vinden om aan te werken, hoe we werken, hoe we ieders inzet waarderen. Zo brengen we de hele keten met elkaar in verbinding en dat levert een eerlijk prijs op.

In zijn algemeenheid ontvangen de verkooppartners een lagere marge dan ze gewend zijn, maar wel extra inzet van verkoopbevordering. Dat komt omdat marges in de voedselketen nu nog procentueel worden doorgerekend. Een hogere startkostprijs levert verderop in de keten dus steeds meer op, hoewel er dezelfde werkzaamheden voor worden verricht. Bij De Fruitmotor krijgt iedereen een eerlijk prijs. Zo ontvangen de telers in onze benadering wat meer, plus een biodiversiteitspremie. Daarmee kunnen we samen de biodiversiteit bevorderen en het landschap herstellen.

 

Word jij ook lid?

Spreekt dit gedachtegoed je aan en wil jij je aansluiten bij onze coöperatie? Neem dan contact met ons op!
 

Praat mee

            

Blijf op de hoogte. Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang updates over nieuwe producten, bijeenkomsten en nog veel meer. Jouw informatie wordt niet gedeeld met derden en je kunt je uitschrijven wanneer je maar wil.