Kennis & weetjes

Ken je Krenkelaars

Het woord Krenkelaar werd opgetekend door dichter Beets in 1916. Het woord geeft precies aan wat de oorsprong is van het fruit dat wij gebruiken: 'gekrenkt' ofwel 'niet volkomen gaaf fruit'. Supermarkten zijn steeds kritischer geworden op het fruit dat zij in het schap willen leggen, alleen de mooiste appels komen in de winkel. Maar iedere appel is prachtig! Ook die met een plekje, vlekje of bijzondere vorm. De smaak is prima en wij maken er heerlijke producten van.

Leuk weetje: In juni 2018 heeft Frits Spits, van radioprogramma De Taalstaat, het woord Krenkelaar als Vergeetwoord benoemd. De Fruitmotor heeft plechtig beloofd goed voor het Vergeetwoord te zorgen en het weer vaak te gebruiken. Doe jij mee?

We hebben bijen nodig!

80% van al onze groenten en fruit is afhankelijk van insecten voor hun bestuiving. Wilde bijen vormen van die bestuivers een belangrijke groep. Zonder bijen geen aardbeien, pompoenen, appels en peren. Wij mensen op aarde zijn heel hard op weg om de wilde bijen en andere insecten te laten uitsterven. Dat is gevaarlijk, want ze vormen een belangrijke basis in het ecosysteem. Help jij ze?

Voedselverspilling

Voedselverspilling is een groot probleem. Met voedsel dat verspild wordt, gooien we ook de ingrediënten weg, de arbeid, energie en alles wat bij voedselproductie en -opslag komt kijken. In Nederland wordt 30% van alle voedsel verspild in de hele keten. Daar doen we niet aan mee! Wist je dat we bijvoorbeeld samenwerken met Verspilling is Verrukkelijk? Onze Krenkelaar maken we van appels die niet mooi genoeg zijn voor de supermarkt. Zo verspillen we ze niet maar maken er iets heel lekkers van. Ook zijn we altijd op zoek naar nieuwe toepassingen voor onze eigen reststromen. 

 

We delen onze activiteiten, foto's en filmpjes ook op onze social media kanalen. Praat en kijk je mee? 

            

Blijf op de hoogte. Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang updates over nieuwe producten, bijeenkomsten en nog veel meer. Jouw informatie wordt niet gedeeld met derden en je kunt je uitschrijven wanneer je maar wil.