Onze missie & visie

We willen samen met anderen onze omgeving mooier maken.
We willen bijdragen aan een wereld waarin we geen voedsel verspillen en de schoonheid van natuur en landschap weer herstellen.

Missie & Visie

De Betuwe is een prachtige regio in Nederland en staat bekend als innovatieve fruitregio. Maar de regionale fruitteelt kampt met dalende werkgelegenheid en lage marges. Prijzen voor het fruit staan onder druk. Grootschaliger produceren helpt maar heeft gevolgen voor ons cultuurlandschap, de bodem en de kwaliteit van de producten. We merkten dat de teler de verbinding met de regio, de consument en burger en het ecosysteem kwijt dreigt te raken. Telers zitten klem in dit systeem.

De Fruitmotor vindt dat dit anders moet én kan.

Door de fruitteler een eerlijke prijs voor zijn restappels te bieden, met daarbovenop een biodiversiteitspremie, komt er weer ruimte om te investeren in wat we allemaal belangrijk vinden: een rijke bodem, een rijk insectenleven, schoon slootwater, meer wilde bijen door aanleg van bijenhagen en bloemenranden en een bloemrijk landschap waar het voor iedereen fijn leven is.

Onze missie: samen met anderen onze omgeving mooier maken.
Onze visie: bijdragen aan een wereld waarin we voedsel waarderen en natuur en landschap weer herstellen.

Erkenning

Met ons werk ontvingen we in 2018 de Gelderse Circulaire Estafette. 
In 2019 wonnen we de Accon-AVM Circulair Award.
De Koning en Koningin bezochten De Fruitmotor in 2019.
We zijn bijzonder trots op de 5e plek in de Duurzame100 van Trouw in 2019!

Accon Circulair Award                   Beste cider

Wat doen we?

We maken (h)eerlijke producten van eigenwijze appels (ook wel Krenkelaars genoemd). Net niet mooi genoeg voor de supermarkt maar prachtig fruit waarmee we onder meer een heerlijke appelcider maken. Onze Krenkelaar Appelcider is in 2018 verkozen tot Beste Cider van Nederland en is in heel Nederland verkrijgbaar. 

Hoe doen we dat?

De Fruitmotor vormt samen met de Betuwse fruittelers, fruitverwerkers, afnemers uit het hele land en consumenten een coöperatieve samenwerking in de fruitketen. Zo is een eerlijke prijs mogelijk voor alle partners. 

Waarom is ons werk nodig?

80% van al onze groenten en fruit is afhankelijk van insecten voor hun bestuiving. Wilde bijen vormen van die bestuivers een belangrijke groep. Als er geen wilde bijen meer zouden zijn, zouden er geen aardbeien, pompoenen, appels en peren meer zijn. Wij mensen op aarde zijn heel hard op weg om de wilde bijen te laten uitsterven! En niet alleen bijen, maar insecten in zijn algemeenheid. Dat is gevaarlijk, want insecten vormen een belangrijke basis in het ecosysteem.

Daarnaast is voedselverspilling een groot probleem. Met alle voedsel dat verspild wordt, gooien we ook de ingrediënten weg, de arbeid, energie en alles wat bij voedselproductie en -opslag komt kijken, was voor niets. In Nederland wordt 30% van alle voedsel verspild in de hele keten! 

Daar wil De Fruitmotor iets aan doen. We streven naar een wereld zonder afval en uitval, en willen natuur en landschap weer herstellen.

Meer lezen? Lees onze meerjarenambitie hier.

Doe jij met ons mee?

 

pure winst uit fruit

 

We delen onze activiteiten, foto's en filmpjes ook op onze social media kanalen. Praat en kijk je mee? 

            

Blijf op de hoogte. Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang updates over nieuwe producten, bijeenkomsten en nog veel meer. Jouw informatie wordt niet gedeeld met derden en je kunt je uitschrijven wanneer je maar wil.