Samen met onze stakeholders

Onze missie realiseren we samen.

De eerste ketencoöperatie van Nederland: van teler tot en met consument

De Fruitmotor heeft er voor gekozen om een ketencoöperatie op te richten. Dat betekent dat alle ketenpartners -telers, verwerkers, verkooppartners en consumenten- lid kunnen worden van de coöperatie en daarin een stem krijgen. Net als maatschappelijke organisaties en bedrijven. Zo creëren we een eerlijk speelveld, waarin de hele keten wordt geoptimaliseerd in plaats van dat elke partij bezig is om zijn eigen positie te maximaliseren. Het gevolg is dat we een eerlijk gesprek hebben over welke waarden we belangrijk vinden om aan te werken, hoe we werken, hoe we ieders inzet waarderen. Zo brengen we de hele keten met elkaar in verbinding en dat levert ook een eerlijke prijs op.

In zijn algemeenheid ontvangen de verkooppartners (winkeliers) een lagere marge dan ze gewend zijn, maar wel extra inzet van verkoopbevordering. Dat komt omdat marges in de voedselketen nu nog procentueel worden doorgerekend. Een hogere startkostprijs levert verderop in de keten dus steeds meer op, hoewel er dezelfde werkzaamheden voor worden verricht. Bij De Fruitmotor krijgt iedereen een eerlijk prijs. Zo ontvangen de telers in onze benadering wat meer, plus een biodiversiteitspremie. Daarmee kunnen we samen de biodiversiteit bevorderen en het landschap herstellen.

 

Onze fruittelers

Samen met fruittelers in Rivierenland werken we aan een economie zonder afval en uitval. We verwaarden het zogenaamde industriefruit door dit in de regio te verwerken en de producten in coöperatief verband te verkopen. Dat levert innovatieve, eerlijke en lekkere streekproducten op, waarmee we onze regio op economisch, sociaal en ecologisch vlak versterken.

Vier Betuwse telers doet met ons mee. Zij leveren het fruit aan dat de winkelier niet geschikt vindt om in de winkel te leggen. De extra inkomsten die de streekproducten opleveren, herinvesteren we bij de telers. Zij verbeteren de biodiversiteit door bijenbosjes en bloemranden aan te leggen en samen zoeken we een weg naar een circulaire fruitteelt. Daar wordt onze regio duurzamer, schoner, mooier en veelzijdiger van. En daar hebben we allemaal baat bij!

 

Onze stakeholderdialoog

Onze missie kunnen we alleen samen realiseren. Daarom voeren we een actieve stakeholderdialoog. Met onze ketenpartners, maar ook met bijvoorbeeld kennispartners, maatschappelijke organisaties en andere cooperaties uit de regio. Meer informatie over onze stakeholders en onze dialoog is hier te vinden. 

 

Word jij ook lid?

Spreekt dit gedachtegoed je aan en wil jij je aansluiten bij onze coöperatie? Neem dan contact met ons op!
 

We delen onze activiteiten, foto's en filmpjes ook op onze social media kanalen. Praat en kijk je mee? 

            

Blijf op de hoogte. Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang updates over nieuwe producten, bijeenkomsten en nog veel meer. Jouw informatie wordt niet gedeeld met derden en je kunt je uitschrijven wanneer je maar wil.