Kuilenburger Polder Project

Kuilenburgerpolder project

Met veel passie werken grondeigenaren, natuurorganisaties en bedrijven samen aan meer biodiversiteit. We planten bomen, zaaien bloemen en werken aan een natuurvriendelijke inrichting. Zo komt er steeds meer leven in de polder. We versterken het landschap en de biodiversiteit in de polders Redichem en De Geeren in het oostelijk buitengebied van Culemborg. 

Stand van zaken (febr 2022): Er zit veel energie in het project. Zo was er projectonderwijs met het KWC, werd het maaibeheer voor twee sloten aangepast. We organiseerden een bollenplantdag op begraafplaats de Plantagehof en een 2-daagse snoeicursus door Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Helicon leerlingen kwamen op bezoek voor een nulmeting van de omgeving en de grondwaterstand. Er zijn veel nieuwe hoogstambomen geplant bij o.a. boomgaard Ochtenblauw.

Het resultaat tm mei 2023 mag er zijn:122 bomen geplant—1608 struiken—75 m² poel aangelegd—200 m takkenrillen—4 ha kruidenrijk gras-land—1,13 ha bloemakkerrand—1500 m² patrijzenstrook—4.500 bollen—steenuilen-en vleermuiskasten opgehangen—ecologisch slootbeheer toegepast—natuurvriendelijke oevers aangelegd—wilgenknotploeg gestart en er komt nog meer! De Honddijker Theetuin (Ada Wille, Honddijk 2, Culemborg) geeft informatie over het project.

Looptijd: Het project in de Kuilenburger Polder is in 2020 voorbereid en begin 2021 gestart. Het loopt tot april 2022.Vanaf 2023 is dit project onderdeel geworden van Gonzend Rivierenland, het programma van De Fruitmotor dat beoogt biodiverse pareltjes van Rivierenland met elkaar te verbinden door mensen te verbinden.

Plaats/regio: Culemborg

Wie doen er mee 

  • Waterschap Rivierenland
  • Gemeente Culemborg, NME Culemborg
  • Agrarische Natuurvereniging Tieler- en Culemborgse Waarden / Collectief Rivierenland:  
  • Natuur- en Vogelwacht Culemborg 
  • Stichting Landschapsbeheer Gelderland
  • Stichting Redichem-de Geeren / Honddijker Theetuin 
  • Rabobank West Betuwe
  • De Fruitmotor (projectleiding)  
  • Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland 

Financiering: Het Kuilenburger Polder Plan is een project van De Fruitmotor in het kader van het Actieplan Natuurinclusieve Landbouw Gelderland en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

Meer informatie en meedoen in de Kuilenburger Polder?  

We horen graag van je. Neem voor meer informatie contact op met Hilde Engels: hilde@defruitmotor.nl. Kijk ook eens op www.gonzend.nl en www.natuurinclusievelandbouwgelderland.nl.  

Ook genieten van onze producten?

Naast onze projecten maken we ook heerlijke producten: Ciders, Sprankels en Blije Bij bloemzaad. Je komt ze op steeds meer plekken tegen! In de horeca en winkels, maar ook in onze eigen webshop.
Je vind alle adressen hier.

verkooppunten


We delen onze activiteiten, foto's en filmpjes ook op onze social media kanalen. Praat en kijk je mee? 

            

Blijf op de hoogte. Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang updates over nieuwe producten, bijeenkomsten en nog veel meer. Jouw informatie wordt niet gedeeld met derden en je kunt je uitschrijven wanneer je maar wil.