Betuws Bijenlandschap van start

Betuwse boeren werken aan biodiversiteit

In de frisse stralen van de lentezon staken boeren en vrijwilligers zaterdagmorgen de handen uit de mouwen. Op Melkveehouderij Mulder in Driel hielpen ook de kinderen enthousiast mee met het aanplanten van struiken. In Kesteren is langs de Cuneraweg -van Rhenen naar Ochten- gestart met het planten van verschillende struiksoorten. De start van het project ‘Betuwe Bijenlandschap’ is hiermee een feit. Belangrijk doel van dit project is de biodiversiteit te vergroten ook om met name voor bijen en vlinders een goede leefomgeving te creëren.

Project ‘Betuwe Bijenlandschap’

De struiken zijn voorlopig nog klein, maar in de komende weken worden er ook nog stroken met bloemen gezaaid. Over een paar maanden vormt de Betuwe een kleurig geheel waar bijen, vlinders en insecten prima gedijen. Op diverse plaatsen in de Betuwe doen ruim 20 boeren mee aan het gezamenlijke project ‘Betuwe Bijenlandschap’. Het verbinden van boerenland en natuur is best lastig, maar biedt ook kansen. De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor en de Agrarische natuurverenigingen Tieler- en Culemborger Waarden en Lingestreek zijn met belangrijke steun van Rabobank West Betuwe aanjagers van dit project.

Inpassen in bedrijven

Bijzonder is dat de boeren in veel gevallen geen subsidie krijgen, maar dat ze juist op zoek gaan hoe ze (nieuwe) natuur kunnen inpassen in de bedrijfsvoering en deze tot waarde kunnen maken.  Een voorbeeld is dat in de bloemen en hagen natuurlijke plaagbestrijders aanwezig zijn. Meer natuur brengt meer balans in de teelt waardoor mogelijk minder gebruik van (chemische) gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn bij fruittelers, boomkwekers en akkerbouwers.

Verbinding

Binnen het project wordt kennis gedeeld en worden boer, burger en vrijwilliger met elkaar in contact gebracht. Samen zijn we verantwoordelijk voor onze leefomgeving. Dit project is een mooie stap op weg om biodiversiteit weer op de agenda te krijgen. Bent u (als boer of vrijwilliger) ook geïnteresseerd, dan kunt u contact met ons opnemen.

Naar het overzicht

We delen onze activiteiten, foto's en filmpjes ook op onze social media kanalen. Praat en kijk je mee? 

            

Blijf op de hoogte. Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang updates over nieuwe producten, bijeenkomsten en nog veel meer. Jouw informatie wordt niet gedeeld met derden en je kunt je uitschrijven wanneer je maar wil.