• Home
  • Nieuws
  • De Fruitmotor en Bij Bewust Betuwe tekenen voor de Nationale Bijenstrategie

De Fruitmotor en Bij Bewust Betuwe tekenen voor de Nationale Bijenstrategie

Onder grote belangstelling kreeg minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Nationale Bijenstrategie aangeboden, 22 januari in Den Haag. Vanuit de Betuwe zetten De Fruitmotor en Bij Bewust Betuwe hun handtekening. Het feestelijke glas Betuwse Krenkelaar kon de minister erg waarderen.

De Nationale Bijenstrategie is tot stand gekomen dankzij 43 partners, die stuk voor stuk warm pleitbezorgers zijn voor het behoud en stimuleren van de wilde bij. Partijen zoals LTO, Nederlandse Fruittelers Organisatie, de Nederlandse imkers, Unie van Waterschappen en een aantal provincies en gemeenten willen zich inzetten voor de wilde bijen en andere insecten die een belangrijke bijdrage leveren aan de bestuiving van groenten en fruitbomen.

In de Betuwe zetten De Fruitmotor en Bij Bewust Betuwe zich actief in voor de totstandkoming  van het Betuwse Bijenlandschap. Enerzijds vanwege het commerciële belang van de fruitteelt in de Betuwe, anderzijds vanwege het behoud van het karakteristieke cultuurlandschap en bijbehorende biodiversiteit. Beide initiatieven worden met wetenschappelijk onderzoek ondersteund door Wageningen Environmental Research. In de boomgaard worden concrete maatregelen uitgevoerd om de wilde bijen te bevorderen, zoals de aanleg van bloemranden, gevarieerde hagen en nestelgelegenheid bij fruittelers in Kerk-Avezaath, Geldermalsen en Meteren. Ook zijn er in diverse gemeenten projecten gestart om de biodiversiteit te vergroten, zoals in Culemborg met bloemrijke stroken en aangepast maaibeheer. Het ligt in de planning om in 2018 meer maatregelen te realiseren bij telers, gemeenten en andere terreinbezitters voor de wilde bijen. De droom van De Fruitmotor en Bij Bewust Betuwe is om samen met andere regionale partners een Betuws Bijenlandschap te realiseren. Een gevarieerd biodivers landschap met wilde bloemen, wilde bijen, vogels en andere dieren. Die droom komt met de Nationale Bijenstrategie dichterbij.

Naar het overzicht

We delen onze activiteiten, foto's en filmpjes ook op onze social media kanalen. Praat en kijk je mee? 

            

Blijf op de hoogte. Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang updates over nieuwe producten, bijeenkomsten en nog veel meer. Jouw informatie wordt niet gedeeld met derden en je kunt je uitschrijven wanneer je maar wil.