Erichem, 20 september 2018 - Meer dan 140 bevlogen deelnemers met passie voor en bezorgdheid over de bij kwamen op 20 september uit alle hoeken van het land naar de regio FruitDelta Rivierenland. Zij gingen op excursie naar zes locaties in de regio om daar de Nationale Bijenstrategie in de praktijk te ervaren. Wilde bijen zijn van zeer grote waarde voor het behoud van ons karakteristieke cultuurlandschap, de biodiversiteit en ons voedsel. Helaas verkeert de bij in nood. Hoe wij hem en andere bestuivers in onze regio gaan redden, was op 20 september met eigen ogen te zien. Het was De Fruitmotor die het gezelschap naar de regio haalde en in de basis van de organisatie van de dag stond.
Bijen van grote waarde voor onze agribusiness
Agribusiness is één van de speerpunten van de regio. Bestuivende insecten mogen dan klein zijn, maar hebben wel een enorme impact hierop. Helaas gaat het niet zo goed met de bij en dat is een probleem. Want als er veel minder bestuiving plaatsvindt, betekent dat ook een lagere kwaliteit van groenten en fruit. Met de Nationale Bijenstrategie willen de 55 ondertekenaars zorgen voor het blijvend behoud van alle bijensoorten en andere bestuivers. Dat vraagt een behoorlijke inspanning voor het herstel van leefgebieden, zoals nestelgelegenheid en voldoende voedsel voor de bijen. Maar ook voor de zorg voor vele specifieke soorten die bedreigd worden. Bovendien moeten de problemen worden aangepakt van onze honingbij met de varroamijt.
De Fruitmotor timmert samen met de regio goed aan de weg
De Fruitmotor staat voor verduurzaming van de fruitteelt en de regio. Zorg voor de bijen en werken aan biodiversiteit (voedsel voor de bij) is daarom een belangrijke doelstelling. Niet voor niets haalde De
Fruitmotor de nationale bijenstrategiedag naar de regio. Omdat ze de landelijke initiatieven graag wil aanjagen en ze de samenwerking in de eigen regio wil aanwakkeren. Om dit te doen krijgt ze steun vanuit het Regionaal Investeringsfonds (RIF) van FruitDelta Rivierenland. De Fruitmotor gaat voortvarend te werk en nam het initiatief om de Nationale Bijenstrategie naar de praktijk te halen in de Fruitdelta. Samen met de twee agrarische natuurverenigingen en Bij Bewust Betuwe werd de regio goed op de kaart gezet met zes succesvolle excursies, een smakelijke ‘appel-lunch’ en bijpraten over de strategische koers op de locatie van het Betuws Wijndomein.
Excursies en sprekers
De excursies vonden plaats van Lingezegenpark in Elst tot aan Mariënwaerdt in Beesd. Daartussen excursies in Maurik over spontaan ontstane natuur en in Culemborg over natuureducatie met kinderen van de plaatselijke basisschool. Vervolgens bijenbiodiversiteit op een fruitteeltbedrijf in Kerk-Avezaath en de bij op het Wijndomein. Bij elke excursie sloot een wetenschapper en drie studenten (o.a. Helicon Geldermalsen) aan. Met acht van Nederlands beste bijenwetenschappers aan boord, maar ook zeer bevlogen lokale rondleiders, waren het gewaardeerde bijeenkomsten met passie en diepgang.
Sprekers uit de wetenschappelijke wereld waren o.a. Arjen de Groot van Wageningen University & Research en Koos Biesmeijer van Naturalis. TV-persoonlijkheid Lodewijk Hoekstra onderstreept het belang van de aandacht voor de bij. Wieke Tas van het ministerie van LNV besloot: “De manier waarop Nederland, en in het bijzonder deze regio, bezig is met de bijenstrategie heeft alle kenmerken van de nieuwe landbouwvisie ‘Landbouw, natuur en voedsel, waardevol en verbonden’.”
Meer en meer partijen sluiten zich aan
Maar liefst 12 nieuwe partijen sloten zich aan bij de strategie, waaronder ANV Lingestreek en Vanl-TCW, de twee agrarische natuurverenigingen aan de oost- en westkant van het Amsterdam Rijnkanaal. De Fruitmotor en Bij Bewust Betuwe hadden in januari in bijzijn van de minister van landbouw al getekend. Het totaal staat nu op 55 ondertekenaars.
Henri Holster, startmotor en aanjager namens De Fruitmotor, was erg tevreden over de dag: “Geweldig dat zoveel mensen de tijd hadden genomen hier te zijn. Het onderwerp is bloedserieus, maar velen hebben genoten van de excursies en de verhalen. Als we niet de tijd kunnen nemen om te genieten van de wereld om ons heen, hoe kunnen we dan zien dat de natuur het waard is om beschermd te worden?”
Minister ontving Nationale Bijenstrategie
De Nationale Bijenstrategie werd begin dit jaar aangeboden aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Vanuit Rivierenland zetten De Fruitmotor en Bij Bewust Betuwe hun handtekening. De minister waardeerde het feestelijke glas Betuwse Krenkelaar waarmee werd geproost zeer!