• Home
  • Nieuws
  • Feestelijk van start met Betuws bijenlandschap

Feestelijk van start met Betuws bijenlandschap

Als het aan De Fruitmotor ligt, wordt de hele Betuwe omgetoverd in een bloemrijk bijenlandschap. Zaterdag 16 september ging feestelijk de schop in de grond voor de eerste bij-vriendelijke haag.

Terwijl elders op het terrein van fruitteler Bert den Haan de appelpluk in volle gang is, houdt De Fruitmotor een inspirerende bijeenkomst over zijn aanpak van verduurzaming van de fruitteelt. Samen met een aantal fruittelers wordt het zogenaamde industriefruit in de regio verwerkt tot hoogwaardige cider (met en zonder alcohol) die in coöperatief verband wordt verkocht onder streekmerk Betuwse Krenkelaar. Van de opbrengst maakt de teler zijn bedrijf duurzamer, door bijenhagen en bloemranden aan te planten en door anders om te gaan met bestrijdingsmiddelen. Hoe meer Betuwse Krenkelaar wordt verkocht, hoe meer boomgaarden verduurzamen, en hoe mooier het Betuws landschap wordt dat zo verandert in een bloemrijk bijenlandschap. De Betuwe wordt daarmee nog aantrekkelijker voor de fietser en wandelaar.

Tijdens de bijeenkomst spreekt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (verantwoordelijk voor land- en tuinbouw en landschap) zijn waardering uit voor dit eigentijdse coöperatieve initiatief, dat door zijn business model in staat is om de fruitteler weer midden in de samenleving te zetten èn de natuur in de boomgaard te versterken. Van Dijk roemt vooral de alcoholvrije cider. Fruitpact bestuurder Ton van Maanen wijst in zijn bijdrage op het belang van samenwerking in de regio, waarvan De Fruitmotor een goed voorbeeld is. “De wereld om ons heen verandert snel. Het is belangrijk dat fruittelers worden meegenomen in een innovatieve manier van ondernemen”, stelt Henk Bolt, community banker van Rabobank West Betuwe. “De Fruitmotor zet telers in beweging en stimuleert het leren van elkaar.” Jacqueline van Rooij van Bij Bewust Betuwe werkt samen met scholen en gemeenten aan de bewustwording rond biodiversiteit. Dat is hard nodig, want wilde bijen (die ook de fruitbloesem bestuiven) hebben dringend behoefte aan meer bloemen die ook langer voedsel bieden en nestgelegenheid. Zo versterken Bij Bewust Betuwe en De Fruitmotor elkaar.

De aanwezigen voegden vervolgens de daad bij het woord door de eerste bijenheesters te planten, ter vervanging van coniferen rond Den Haan’s perceel. Teler Bert den Haan juicht dit van harte toe: “Coniferen horen niet in het Betuws landschap. Met de bijenstruiken werk ik mee aan betere biodiversiteit in mijn boomgaard, waarvan ik zelf letterlijk de vruchten pluk”. Met een paar krachtige steken in de grond konden de eerste Gelderse roos, zwarte vlier, zevenzonenboom en bijenboom geplant worden. Een bruisend glas Betuwse Krenkelaar cider maakte het feest compleet.

Naar het overzicht

We delen onze activiteiten, foto's en filmpjes ook op onze social media kanalen. Praat en kijk je mee? 

            

Blijf op de hoogte. Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang updates over nieuwe producten, bijeenkomsten en nog veel meer. Jouw informatie wordt niet gedeeld met derden en je kunt je uitschrijven wanneer je maar wil.