• Home
  • Nieuws
  • Uitgebracht: De regionale voedseltransitie - 10 tips voor versnelling

Uitgebracht: De regionale voedseltransitie - 10 tips voor versnelling

Op 14 december werd in een online bijeenkomst van het programma DuurzaamDoor een publicatie gelanceerd: ‘De regionale voedseltransitie: 10 tips voor versnelling’. Hilde Engels van De Fruitmotor schreef het boekje samen met Jan Willem van der Schans, in opdracht van het Rijkskennisprogramma DuurzaamDoor.

Regionale voedselketens maken ons bewust van de manier waarop en waar ons eten wordt geproduceerd. Ze bieden boeren meer onafhankelijkheid en hogere marges; ze stimuleren consumenten om lokale en seizoensproducten te eten en ze zorgen voor meer verbinding en begrip tussen boeren en consumenten in hun rol als koper, burger en liefhebber van het landschap. Het verbouwen en regionaal op de markt brengen van voedsel kan een serieus alternatief zijn voor producten die anders soms 30.000 kilometer moeten afleggen. In Nederland zijn vele regionale initiatieven en er komen steeds meer bij. We krijgen oog voor vers en voedzaam voedsel uit de streek. Voor voedsel van dichtbij. Dit boekje belicht onze eigen ketencoöperatie De Fruitmotor en daarnaast nog vier andere voedselinitiatieven: Taskforce Korte Keten, Duurzaam Heeg, Burgers&Boeren4Food en Restaurants van Morgen.

Het boekje plaatst regionale voedselinitiatieven in theoretisch perspectief en geeft tien tips voor wat nodig is om de beweging van regionale voedselnetwerken te versterken. Vijf voor de overheid en vijf voor initiatieven zelf. Hilde: “Regionaal voedsel is beter voor boer, burger, natuur en milieu. En ‘de regio’? Dat zijn we zelf!”.

Wil je het boekje lezen? Het boekje over Regionale voedseltransitie is hier gratis te downloaden.

Hilde deelt inzichten uit het boekje graag. Heb jij een voedselinitiatief, werk je bij een lokale, regionale overheid of anders en kunnen we iets voor jou betekenen? Neem contact op via info@defruitmotor.nl

Naar het overzicht

We delen onze activiteiten, foto's en filmpjes ook op onze social media kanalen. Praat en kijk je mee? 

            

Blijf op de hoogte. Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang updates over nieuwe producten, bijeenkomsten en nog veel meer. Jouw informatie wordt niet gedeeld met derden en je kunt je uitschrijven wanneer je maar wil.