• Home
  • Nieuws
  • ‘Wageningen’ onderzoekt de agro-ecologie voor De Fruitmotor

‘Wageningen’ onderzoekt de agro-ecologie voor De Fruitmotor

De Fruitmotor staat voor verduurzaming van de fruitteelt in de Betuwe. De meeropbrengst van lekkere streekproducten uit restfruit, zoals de Betuwse Krenkelaar appelcider en appelsprankel, wordt geïnvesteerd in onder andere biodiversiteit van de fruitgaard. Arjen de Groot, onderzoeker biodiversiteit en ecologie bij Wageningen Environmental Research (voorheen ‘Alterra’) is in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een landelijk onderzoek gestart naar wilde bestuivers en het behouden en bevorderen van hun ecologische en economische betekenis. De Fruitmotor neemt deel aan dit onderzoek, dat van groot belang is voor de verduurzaming van de fruitteelt. Arjen: “We onderzoeken niet alleen de relatie tussen biodiversiteit en wilde bestuivers maar ook het effect van wilde bestuivers op de fruitteelt. We vermoeden namelijk dat de achteruitgang van de wilde bestuivers (en biodiversiteit in zijn algemeenheid) ook de economische opbrengst van de fruitteelt raakt”. Hij is blij met de samenwerking met de Fruitmotor, omdat fruitteler Bert den Haan zelf het voortouw neemt om de diversiteit op zijn bedrijf te verbeteren, en daarmee tegelijk ook ruimte biedt om de relatie tussen ecologie en economie te onderzoeken.

De eerste Fruitmotor fruitteler, Bert den Haan uit Kerk-Avezaath, vormt nu samen met een viertal andere fruittelers in de regio een praktijknetwerk waar het onderzoek plaatsvindt. Eind april is in enkele percelen Elstar de zogenaamde ‘nulmeting’ gestart. Deze is nodig om het effect van verandering op het bedrijf te kunnen meten. Dit seizoen wordt verder gewerkt aan een pakket aan maatregelen voor meer biodiversiteit en een mooier landschap. Samenwerking met kennisinstellingen om innovaties te borgen is belangrijk voor De Fruitmotor.

Naar het overzicht

We delen onze activiteiten, foto's en filmpjes ook op onze social media kanalen. Praat en kijk je mee? 

            

Blijf op de hoogte. Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang updates over nieuwe producten, bijeenkomsten en nog veel meer. Jouw informatie wordt niet gedeeld met derden en je kunt je uitschrijven wanneer je maar wil.