RBS-fruit sessie 21 juni 2024
Links:
- Opname Teams sessie 21 juni jl (toegang alleen voor betrokkenen)
- Presentatie Overzicht RBS en kpi’s (Michiel Kortstee, De Fruitmotor)
- RBS-fruit (Beau Furee, PwC)
-------
Aan: Deelnemers RBS-fruit (De Fruitmotor en PWC)
Onderwerp: terugblik RBS-fruit bijeenkomst en plan voor vervolgstappen
Beste [Naam deelnemer],
Op 21 juni jl. was u op de Fruit Tech Campus fysiek of online aanwezig bij de bijeenkomst “RBS-fruit en waardering voor de fruitteler” of heeft u belangstelling getoond. De sessie was georganiseerd door De Fruitmotor in samenwerking met PWC.
Graag koppelen wij onze beleving en bevindingen van de bijeenkomst terug en doen we een aanzet voor verdere stappen voor ontwikkeling van het gebruik van het RBS-fruit model voor doelsturing en beloning in de praktijk. Rond half oktober geven we graag een vervolg hieraan via een co-creatie sessie, u hoort daar binnenkort mee over. Voor wie er in juni niet bij was, zie boven de link naar de Teams-opname.
Doel en achtergrond bijeenkomst
Het doel van de bijeenkomst was om een doorkijk te geven in het RBS-fruit model van PwC en hoe hiermee een bijdrage te leveren is aan de (triple-P) verduurzaming van de fruitteler. Afgelopen jaar is het Responsible Business Simulator model ontwikkeld naar het RBS-fruit model, dit met medewerking van Aryan van Toorn (CAF, adviseur), Bert den Haan (teler) en Henri Holster/Michiel Kortstee (De Fruitmotor).
Het model past volgens ons in de beweging naar doelsturing van duurzame (natuurinclusieve) fruitteelt. Hierbij ook de relatie tussen het opstellen en normeren van KPI’s duurzame fruitteelt met de sector (rapport "KPI's duurzame fruitteelt 2023"), de True Price beweging (Fruitmotor rapport “De echte prijs van appels”) en de stappen naar het testen van beloning voor telers (lopende pilot met telers, CAF, CLM en De Fruitmotor).
Toelichting RBS en presentaties op 21 juni
Michiel Kortstee trapte af met een overzicht waar De Fruitmotor mee bezig is en waar we voor staan in de verduurzaming in de fruitteelt. Een gezonde fruitsector met toekomstperspectief en verdienmodel voor de teler, zorg voor een mooi landschap en gezonde natuur kunnen heel goed samengaan.
Beau Furnee van PwC liet zien hoe aan de hand van een aantal interventies met hulp van RBS de impact op ‘people, planet & profit’ gevalideerd en doorgerekend zijn. Zo krijgen niet alleen telers, maar ook andere belanghebbenden (afnemers, ketenpartners, financiers, adviesdiensten, overheden, ngo’s) zicht op de baten, kosten en Triple P-impact van de interventies. Betrekken we ook de waarde van natuur en biodiversiteit voor de BV Nederland erbij, dan ontstaan er meerdere mogelijkheden en perspectieven voor toekomstbestendige fruitteelt en verdienmodellen.
Het RBS-instrument is hiermee een strategisch instrument dat helpt om beleidskeuzes door te rekenen waarbij de inzichten op een visueel aantrekkelijke en toegankelijke manier gepresenteerd worden. Beleid dat vaak abstract van aard is, krijgt daarmee ook handen en voeten.
Bevindingen bijeenkomst 21 juni
De bijeenkomst en de gesprekken over de waarde van het model, voor elke aanwezige partij en voor de collectieve fruitsector, hebben we ervaren als constructief en bemoedigend. Het model is nog niet af. De vier getoonde voorbeelden dienen vooral om te laten zien dat het kan én hoe het kan. Voor een bedrijfsspecifieke uitwerking moet het RBS-model breder gevuld en verder uitgewerkt worden. Dit kan alleen maar gedaan worden in samenwerking met (alle) belanghebbende private en publieke partijen. Bij het verder uitwerken van een dergelijk instrument is een aansluiting bij de (landelijke) ontwikkelingen van doelsturing op bedrijfsniveau en KPI’s duurzame fruitteelt een logische keuze.
Ook zochten private partijen naar hun rol en toegevoegde waarde in het verder ontwikkelen van natuurinclusieve verdienmodellen. Ze voelen zich betrokken, dragen er graag aan bij, maar verwijzen ook voor het collectieve belang naar de betrokkenheid van partijen als NFO en FruitPact (Gelders pact van ondernemers, provincie en gemeenten). Deze waren helaas verhinderd.
Conclusies
De afdronk van de bijeenkomst was dat het RBS fruitmodel een interessante en waardevolle tool kan zijn voor inzicht en doelsturing op bedrijfsniveau, maar ook voor de ontwikkeling van duurzame (natuurinclusieve) verdienmodellen voor een toekomstbestendige fruitteelt. De vraag naar verdere doorontwikkeling van het instrument is hiermee aan de orde. Graag doen we dit samen met de partijen die er op 21 juni jl. bij waren. De aanwezige provincies gaven aan dit een gewenste richting te vinden en betrokken te willen blijven. Rabobank en Fruitmasters zijn graag bereid mee te denken (en/of mee te investeren) in de verdere ontwikkeling van RBS. De vertegenwoordiger van het ministerie ziet de potentiële waarde en koppelt het terug naar de programmamanager KPI-k.
Vervolg
Aanvullend op de beoogde samenwerking met de partijen aanwezig in de bijeenkomst, zullen we in deze zomerperiode het gesprek hierover voeren met Fruitpact en de NFO.
Daarnaast zullen we met LVVN (voorheen LNV) bespreken in hoeverre dit traject te verbinden is aan (financiering) van de verdere ontwikkeling van doelsturing en de KPI’s duurzame fruitteelt. Het KPI-fruit traject loopt nu in testpilots in Gelderland en Utrecht, een meerjarig voorstel voor landelijke doorontwikkeling met publieke en private partijen en natuurlijk telers is in de maak.
De Fruitmotor en PwC onderzoeken of het RBS model een plaats kan krijgen in lopende of aanstaande projecten rond gebiedsprocessen en gebieds-waardemodellen waarin (toekomstbestendige) fruitteelt een belangrijke rol speelt.
Last but not least
Er zijn veel gedeelde inzichten en belangen om gezamenlijk snel en praktisch toe te werken naar een toekomstbestendige fruitteelt. Graag nodigen we u samen met de andere partijen uit voor een vervolg op de sessie van 21 juni, een co-creatie bijeenkomst (medio oktober) met het doel een gezamenlijk marsroute naar en agenda te ontwikkelen voor een toekomstbestendige natuurinclusieve fruitteelt met waardering en verdienmodel voor de teler. De Fruitmotor en PwC zullen deze creatieve sessie voorbereiden en faciliteren.
Nogmaals hartelijk dank voor uw bijdrage op 21 juni jl.. Voor nu wensen we u een goede nazomer, een goede pluk en graag tot ziens medio oktober!
Met hartelijke groeten van het Fruitmotor en PWC-Team,
Henri Holster
Michiel Kortstee
Beau Furnee
Christian Vijfwinkel