Ingrediënten
50 g boter in blokjes
1 kip 1,8 kg, met een keuken- of wildschaar in vieren verdeeld
100 g spek mager, in reepjes van 1 cm
2 uien fijngesneden
300 ml Krenkelaar appelcider of appelsprankel
3 zure appels, geschild, elke appel in 6 parten
2 theelepel kristalsuiker fijn
1 theelepel citroensap
1 el dijonmosterd
300 ml slagroom
voor erbij: waterkers en aardappelpuree
Bereiding
Verwarm de oven voor op 170°C. Smelt de helft van de boter in een grote braadpan op matig vuur. Bestrooi de kip met zout en peper en braad hem in ± 2 min. rondom aan. Schep hem op een bord.
Bak in dezelfde braadpan de spekjes met de ui onder af en toe omscheppen ± 6 min. tot de ui zacht is en de spekjes mooi kleuren. Leg de kip weer in de pan en schenk de Krenkelaar erover. Breng aan de kook en zet 1 uur en 10 min. in de oven tot de kip gaar is.
Smelt 10 min. voor het einde van de stooftijd de rest van de boter in een koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin de appelpartjes, bestrooid met suiker, in 3-5 min. goudbruin. Schep om met het citroensap, neem van het vuur en houd warm.
Neem de braadpan uit de oven en zet die uit. Schep de kip met een schuimspaan uit de pan en houd hem op een bakplaat in de oven warm. Zet de pan op hoog vuur en laat het stoofvocht onder af en toe roeren in ± 10 min. licht inkoken. Roer er de mosterd en room door en laat ± 5 min. pruttelen en inkoken tot de saus zo dik is dat hij de bolle kant van een pollepel bedekt.
Schep de saus in een diepe schaal, leg de kip en de appelpartjes erin en bestrooi met waterkers. Lekker met aardappelpuree.
bron: Deliciousmagazine.nl