Kip met prei, appels en Krenkelaar

Ingrediënten

8 kipkarbonades, of kippendijen en drumsticks
40 g boter
700 g prei
2 friszure appelen
1 eetlepel bloem
500 ml Krenkelaar appelcider of appelsprankel
6 takjes tijm + blaadjes van 2 takjes om te garneren
150 ml slagroom
1 theelepel fijne kristalsuiker

 

 

 

Bereiden

Bestrooi de kip met zout en peper en verhit 25 g boter in een hapjespan of een grote braadpan. Kleur de kip aan beide kanten en zet daarna apart.

Verwijder de harde buitenste bladeren van de prei. Snijd de wortels en de bovenste donkere bladeren weg. Was de prei zorgvuldig zodat er geen aarde meer tussen zit en snijd hem in stukken van ongeveer 3 cm. Bak de prei in het vet waarin je de kip gebakken hebt en laat ongeveer 10 minuten kleuren. De prei moet zacht, maar zeker niet te gaar zijn.

Schil een appel, halveer hem en snijd hem in partjes. Smelt de resterende boter in een kleine pan en kleur de appelpartjes aan beide kanten. Zet opzij. Was de pan niet af.

Doe de bloem bij de stengels prei en draai ze rond in het kookvocht. Laat nog een paar minuten stoven. Neem de pan van het vuur en giet er onder voortdurend roeren de Krenkelaar bij. Zet weer op het vuur, breng aan de kook en voeg de kip, takjes tijm en gebakken appel toe. Zet het vuur meteen lager, dek af en laat 35 minuten op laag vuur garen. Controleer of de kip gaar is. Dat gaat het beste met een vleesthermometer. Je kunt ook voorzichtig een stukje bot loswrikken. Als het vlees gemakkelijk loslaat is de kip gaar.

Haal de kip uit de pan en laat het kookvocht tot 1/3 inkoken. Voeg de room toe, breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken.

Schil de andere appel en snijd hem in partjes. Doe hem in de pan waarin je de eerste appel bakte. Bak zachtjes en voeg de suiker eraan toe zodat de partjes mooi karamelliseren aan de buitenkant. Bak de appelpartjes zacht.

Voeg de kip weer toe aan de saus en verwarm zachtjes. Voeg aan het einde de gebakken appels toe, strooi er tijm over en zet op tafel.

 

Bron: Okokorecepten, afkomstig uit het kookboek Gouden Kip van Diana Henry

Naar het overzicht

We delen onze activiteiten, foto's en filmpjes ook op onze social media kanalen. Praat en kijk je mee? 

            

Blijf op de hoogte. Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang updates over nieuwe producten, bijeenkomsten en nog veel meer. Jouw informatie wordt niet gedeeld met derden en je kunt je uitschrijven wanneer je maar wil.