Thuis aan de slag

Wist je dat je thuis al heel veel kunt doen voor de bij?

  • Home
  • Thuis aan de slag

Thuis aan de slag

Wist je dat je zelf heel veel kunt doen voor de bij? Gewoon bij jou thuis?

Over de bij

Bijen zijn een groep insecten die behoren tot de vliesvleugeligen. In Nederland hebben we 359 soorten bijen. De honingbij is daarvan de wel de bekendste. Honingbijen worden gehouden in een bijenkast met een grote familie van wel 30.000 bijen. Honingbijen zetten nectar om in honing als wintervoorraad. Imkers nemen deze voorraad deels weg en geven de bijen daarvoor suikerwater in de plaats. De weggenomen honing komt bij jou in het keukenkastje te staan. Die is lekker op je boterham!

De andere soorten bijen zijn hommels en wilde bijen. Hommels leven in kleine families. Wilde bijen leven solitair, in hun eentje dus. Helaas horen we al jaren dat het niet goed gaat met de bijen en andere insecten. Momenteel staan er 181 van deze soorten op de rode lijst, wat betekent dat dus 55% van het aantal bijensoorten op het punt van verdwijnen staat!

Waarom dat erg is? Behalve dat bijen prachtige insecten zijn, zijn ze ook verantwoordelijk voor de bestuiving van meer dan 75% van onze belangrijkste groenten en fruit. En ze zijn daarom onmisbaar voor een groot deel van alle andere etenswaren bij je thuis: appels, pompoenen, koffie, chocola, aardbeien en veel ander eten zul je moeten missen als er geen bijen meer zijn!

Een van de redenen dat het slecht gaat met de bijen is dat er te weinig voedsel is voor hen. Ze voeden zich met de nectar en het stuifmeel van een bloem. Ook de larven leven hiervan. De nectar bevat suiker en geeft energie; en het stuifmeel bevat eiwitten voor de groei.

Hoe kun je helpen?

Je kunt de bij helpen door in je eigen tuin al een aantal stappen te zetten. Bijvoorbeeld door meer bloemen te planten, of om geschikte planten te plaatsen waar de bij nectar uit kan halen. Zo geniet jij van een mooie tuin en heeft de bij er een heerlijke maaltijd bij.

In het algemeen zijn gevulde en gesloten bloemen minder toegankelijk voor bijen. Schermbloemen trekken meestal veel insecten aan.
Onze favorieten zijn:

Uiteraard zijn er nog veel meer geschikte bijenplanten. Veel tuincentra maken het hun klanten makkelijk. Zij richten aparte tafels in met vlinder- en bijenlokkende planten. Neem hier eens een kijkje!

Of bezoek de website van de Bijenhelpdesk  link

We delen onze activiteiten, foto's en filmpjes ook op onze social media kanalen. Praat en kijk je mee? 

            

Blijf op de hoogte. Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang updates over nieuwe producten, bijeenkomsten en nog veel meer. Jouw informatie wordt niet gedeeld met derden en je kunt je uitschrijven wanneer je maar wil.